Coronagekte

De coronagekte waart rond in de wereld. Mensen maken zichzelf en anderen gek door bepaalde zaken uit te vergroten en andere zaken te bagatelliseren. Het is een soort van elkaar overschreeuwen om aan te tonen dat het héél erg is wat jou en/of de mensheid wordt aangedaan.

De argumenten (beperkte opsomming)

Is de Vleermuis de schuldige of ook een slachtoffer?

Waar rook is is toch vuur? Als het op internet staat dan is het toch waar! Het is wetenschappelijk bewezen dat …..! Het is maar een griepje en het treft alleen ouderen! Het is een pandemie van ongekende omvang! Dieren brengen de ziekte over! De regering beschermt ons! De media geeft onjuiste informatie! Het komt uit een laboratorium! Het virus is spontaan ontstaan, een mutatie! Met mondkapjes worden wij beschermt! Mondkapjes zijn gevaarlijker dan het virus! Trump heeft het gedaan! Anderhalve meter afstand geeft bescherming! Is het wel waar dat er een virus is?  Vaccinaties is onze ondergang! Je krijgt een chip ingeplant! Het wordt gebruikt om onze vrijheden af te nemen! De bijwerkingen zijn erger dan ziek zijn van het virus! Zonder vaccinatie mag je niets meer! Vaccinatie wordt gedaan om de wereldbevolking te halveren! Vaccinatie is onze redding! WHO en Bill Gates zitten achter alle ellende en natuurlijk de Bilderberggroep, ons koningshuis en agenda 2030! Veel testen en een lockdown zorgen ervoor dat wij het virus overwinnen! Testen en een lockdown zijn onze ondergang! Zweden heeft alle zwakke ouderen om zeep geholpen! Zweden doet het goed zonder lockdown! Het doel heiligt de middelen! Groepsimmuniteit komt er aan en dan is alles weer in orde enzovoorts, enzovoorts.

En dit is nog maar een klein deel van de onderwerpen en stellingen die vaak worden gebruikt. Feiten en fabels worden door de verdedigers van de algemeen geaccepteerde aanpak van het virus benoemt en gebruikt voor de onderbouwing van de ernst van de situatie en ook om bepaalde angstgevoelens op te wekken. De zogenoemde “complotdenkers” en wappies gebruiken evenveel feiten en fabels om het tegendeel te bewijzen en anderzijds ook om angstgevoelens op te roepen. De democratisch gekozen beslissers hebben de macht (en het geld) en het overgrote deel van de praktiserende wetenschap aan hun zijde. Mensen die daar anders over denken richten zich op de vrijheden die belangrijk zijn en op foutieve weergave van feiten. Ook zou de media onjuistheden achter houden en volgzaam zijn aan de machthebbers. De argumentatie gaat gelijk op, de onvrede en ergernis ook. Wat het ook lastig maakt is dat door het verstrijken van de tijd mensen zich steeds verder vastbijten in de eigen overtuigingen. Dat beïnvloed hun denken en het is duidelijk dat de manier van denken ook de wijze van waarnemen beïnvloed. Mensen vinden dus steeds vaker “bewijzen” van hun waarheid.

Wat is waarheid wat zijn feiten?

Jonge vrouw met blauw mondkapje tegen besmetting van het covid19 virus, corona.
Mondkapjes onderdeel van de strijd over de absolute waarheid!

Een echte waarheid bestaat waarschijnlijk niet. Wiskunde zou een uitzondering kunnen zijn en toch…. na de bewijsvoering dat ook een aantal van Einsteins theorieën (gebaseerd op de wiskunde) aantoonbaar onjuist zijn mag je ook daaraan twijfelen. Misschien dat de wiskundige logica mij aan de echte waarheid kan helpen, ik weet het nog niet en zal mij daarin verdiepen of is het dan weer “mijn waarheid”?
Echte waarheid is waarschijnlijk ver te zoeken en daar waag ik mij dus niet aan. Ik doe meer aan waarschijnlijkheidsberedenering, iets is waarschijnlijk of iets is onwaarschijnlijk en daartussen zijn diverse gradaties. Een beetje zoals het weerbericht er is altijd kans op een buitje regen of dat de zon even doorbreekt.

Waarheid of waarschijnlijkheid maakt niet uit, bijna alle mensen hebben last van de steeds complexer wordende situatie rondom het virus. Het is vooral wat onze menselijke geest met de ons continu aangeboden stroom van informatie doet. Al dan niet beïnvloed door mensen die het goed bedoelen en de doomdenkers, complotdenkers, schijnwetenschappers, zakkenvullende nepbeschermingsmiddelen aanbieders en voor eigen parochie sprekende wetenschappers en politici, napraten.

Onproductieve gevoelens

Wat ik opmerk is dat, door al deze invloeden een groot deel van de mensen zich slecht voelt, ze zijn uit hun doen. Dat kan allerlei redenen hebben, verzin er zelf maar één, inderdaad, dat klopt goed ingevuld.
Kortom de emoties lopen op en een deel van de mensen kunnen de redeneringen niet meer volgen en gaan af op hun gevoel, dat doen zij als overlevingsstrategie omdat ze het een beetje zat zijn (en dan bedoel ik niet dronken).

Het emotioneel redeneren is een cognitief proces waarbij we een idee of een overtuiging vormen op basis van hoe we ons voelen. Het is misschien de meest voorkomende vorm van zelfsabotage. We hebben allemaal weleens geredeneerd op basis van hoe we ons voelen. We doen het veel vaker dan we willen geloven. Het is een valkuil, een truc van onze hersenen. Want soms hebben de hersenen het moeilijk om onze eigen emoties op de juiste manier te interpreteren of te sturen. Het bewijs dat we waarnemen, zal op dat moment ook niet van belang zijn. Want we negeren met opzet elk objectief en rationeel feit of we wijzen het af ten gunste van de “waarheid” waarvan onze gevoelens uitgaan. Je kan het benoemen als het benevelen van ons logisch redeneren door onze emoties. En dat doen wij (onbewust) zelf.

Je kan iets doen aan dat (onbewuste) proces. Mijn doel is om mensen de mogelijkheid te geven zich geestelijk goed te voelen. Je bent dan in staat om goede beslissingen te nemen en te genieten van het leven. Het is absoluut geen manier om het positief denken te promoten, dat is een stroming die vervelende, moeilijke en erbarmelijke situaties wil omzetten naar iets positiefs. Dat is jezelf in de maling nemen, het is veel beter om je geestelijk te wapenen tegen deze situaties en mensen zijn daar (met hulp) toe in staat. Er ontstaat dan een geestelijke volwassenheid waardoor je om kan gaan met moeilijke situaties.

Controle over gevoelens

Om uit te leggen hoe je kan omgaan met de veelheid van informatie en de daarbij opkomende emoties die zorgen voor de zelfsabotage zoek ik aansluiting bij de Complex Systems Science (CSS).
Deze wetenschap geeft onder andere aan dat 3 zaken noodzakelijk zijn om te kunnen omgaan met een complexe wereld:

  1. Efficiency.
  2. Aanpassingsvermogen.
  3. Schaal.

Het menselijk brein is instaat om goed om te gaan met een complexe wereld. Echter lukt dat niet iedereen. Je kan zelf onderzoeken of je je efficiënt omgaat met complexiteit. Je kan ook ontdekken of je aanpassingsvermogen, bij complexe en veranderende omstandigheden voldoende is. Als laatste oordeel jezelf welke mate van schaalbaarheid je toepast of kan toepassen in je leven.

Bij CSS wenselijke efficiency gaat het over de efficiëntie van het intern gedrag zoals: voelen, verbeelden en nadenken. Over het algemeen doen wij maar wat en laten wij het gebeuren, er is weinig grip op wat mensen verbeelden, voelen of welke gedachten in hun opkomen. Gedachten komen op en gaan weg zonder dat wij van mening zijn daar sturing aan te kunnen geven. Als het interne gedrag zo moeizaam gaat, dat mensen vastlopen in hun leven (denken), dan is het tijd voor NLP coaching. Het eerste wat je leert is zelf de regie nemen over je gedachten.

Naast efficiency (van het intern gedrag) is het niet minder belangrijk om te kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Efficiency gaat over “running the business” en aanpassingsvermogen gaat over “developing the business”. In termen van de individuele mens noemen wij dat: zelfontwikkeling. Voor zelfontwikkeling is de NLP opleiding ideaal. In onze NLP opleiding leer je niet alleen het interne gedrag beheersen voor meer efficiency, maar ook hoe je kan blijven ontwikkelen, ook lang na de NLP opleiding.

Schaal gaat over hoe sociaal je bent. Voor een aantal mensen is het genoeg om een beperkte hoeveelheid vrienden te hebben waar ze echt op kunnen rekenen. Voor andere mensen is het veel plezieriger als ze een groter netwerk hebben. Het een is niet beter dan het ander. Het ligt meer aan wat het beste bij je past. Wat wel belangrijk is, is voorkomen dat er  mensen in je omgeving zijn die veel meer energie kosten dan dat ze opleveren. Mensen die jou naar beneden trekken in plaats van dat je het met zijn allen beter krijgt. Vrienden zijn heel belangrijk, maar blijf ook kritisch om te checken of het echt je vrienden zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *